Ekstrakt Waniliowy – wersja przetestowana

ekstrakt waniliowy





Nie zużyłam jeszcze swojego ekstraktu waniliowego do końca, ale już czas na przygotowanie nowego, bo tak jak poprzedni, zamierzam go zostawić do naciągnięcia na 6 miesięcy. Przepis z którego korzystam, informuje że esencja nadaje się do użycia po 4 tygodniach, ale całkowita ekstrakcja zajmuje pół roku. Nie ma wielkiej filozofii w przygotowaniu tego specyfiku, to czas oczekiwania jest „najtrudniejszą” częścią.  30gram wanilii zalewamy 37,5-40% alkoholem (wódka, rum, brandy itp). Możemy sobie te proporcje dowolnie zwiększyć lub zmniejszyć . Przy założeniu że przeciętna świeża laska waży 2 gramy,  wychodzi nam około 16ml alkoholu na jedną  wanilię. Wanilię kroimy na kawałki i rozkrawamy wzdłuż.

wanilia

Wkładamy do słoika/butelki zalewamy alkoholem, i szczelnie zamykamy.

ekstrakt waniliowy

Naszą mieszankę odkładamy i potrząsamy co jakiś czas(przez pierwszy tydzień codziennie, potem parę razy w tygodniu)

ekstrakt waniliowy

Nie zapomnijcie o etykiecie zawierającej takie informacje jak skład i data przygotowania.

Tutaj mój oznakowany ekstrakt po 6 dniach:

ekstrakt waniliowy

Po okresie 6 miesięcy z naszej wanilii już nic więcej nie wyciągniemy, przecedzamy więc nasze cudo przez gazę lub sitko w celu uzyskania jednolitego płynu.

Moje anglojęzyczne źródło: www.vanillareview.com/make-vanilla-extract/